Wat wij doen?

Gastouderbureau Plato bemiddelt in vraag naar en aanbod van kleinschalige, flexibele, kwalitatief hoogwaardige en betaalbare kinderopvang. Tevens zorgen wij voor begeleiding van gastouders bij de opvang van gastkinderen gedurende de opvangperiode op praktisch, organisatorisch en pedagogisch gebied.

Gastouderbureau Plato streeft naar een kwalitatief goede opvang. Om die kwaliteit te bewaken heeft het gastouderbureau de volgende werkwijze:

  • Wanneer een gastouder interesse heeft om gastouder te worden bij Gastouderbureau Plato, dan neemt een bemiddelingsmedewerkster contact op. In een persoonlijk gesprek geeft de bemiddelingsmedewerkster meer informatie over de werkwijze van het gastouderbureau en beantwoordt zij de vragen die bij de gastouder spelen;
  • De gastouder verwijst de geïnteresseerde (vraag)ouder naar het online inschrijfformulier;
  • Na ontvangst van het inschrijfformulier van de (vraag)ouder houdt een bemiddelingsmedewerkster een intakegesprek ter voorbereiding van een koppeling;
  • In het gesprek met de gastouder wordt gelet op de wettelijke eisen. Daarnaast maakt de bemiddelingsmedewerker een inschatting van de aanwezige kwaliteiten van deze persoon.

Voor het zo optimaal mogelijk gestalte geven aan de opvang van kinderen is het belangrijk een goede afstemming en samenwerking te hebben tussen alle betrokkenen: de vraagouder(s), de gastouder en het gastouderbureau. Voor ouders is het belangrijk vertrouwen te hebben in de opvangsituatie van hun kind. De gastouder dient daarom voldoende informatie over het kind te horen. Dit komt tijdens het intakegesprek aan de orde. Gedurende de opvangperiode zijn er een aantal vaste contactmomenten tussen de gastouder, vraagouder en het gastouderbureau:

Intakegesprek

Gastouderbureau Plato voert met zowel de gastouder als de vraagouder(s) een intakegesprek. Dit is een kennismaking voor beide partijen. Een medewerker van het gastouderbureau vertelt welke mogelijkheden zij hebben en schat in of gastouder of vraagouder bij de visie van het bureau past en of er gewenste koppelingen mogelijk zouden zijn via het gastouderbureau.

Kennismakingsgesprek

Bij de kennismaking tussen vraagouder en gastouder zullen zij zelf moeten beoordelen of zij voor elkaar de geschikte personen zijn. Het is goed om tijdens dit kennismakingsgesprek af te stemmen of de opvoedwaarden grotendeel op dezelfde lijn zitten. Bij dit gesprek is het gastouderbureau niet standaard aanwezig. Dit kan als beide partijen dit wensen.

Koppelingsgesprek

Na een positieve kennismaking vindt er een koppelingsgesprek plaats tussen vraagouder en gastouder en de bemiddelingsmedewerker op de opvanglocatie. Tijdens dit gesprek worden de overeenkomsten getekend en wordt een bijlage ingevuld, waarin alle afspraken worden vastgelegd over de opvoeding en verzorging van het kind (gebruikelijk dagritme, voeding, enzovoorts). De vraagouder verstrekt dan aan de gastouder een registratieformulier waarop gegevens staan hoe de vraagouder bereikbaar is en onder andere bij welke huisarts het kind bekend is. Tijdens calamiteiten beschikt de gastouder zo over de benodigde informatie, en kan zij indien nodig meteen gepaste actie ondernemen. Na dit gesprek kan de opvang starten.

Overdrachtsgesprekken

Aan het begin en aan het eind van elk opvangmoment vindt een overdrachtsgesprek plaats tussen de gastouder en vraagouder. Hierin kunnen informatie omtrent de gezondheid, de activiteiten, het gedrag en de ontwikkeling van het kind en het gezin of bijzonderheden omtrent de opvang zelf aan de andere partij verteld worden. Indien gewenst kan gebruik worden gemaakt van een dagboek heen-en-weer-schrift en ook kan via telefonisch contact mail of bijvoorbeeld whatapp of een kinderopvangapp gecommuniceerd worden over deze zaken. Het is aan te raden om afspraken niet mondeling te maken, maar deze ook op makkelijk te raadplegen plek vast te leggen, zoals via de mail, in het dagboekje op een vaste plek of in een duidelijke plek in de app. Deze communicatie verloopt tussen gastouder en vraagouder en mag niet zonder medeweten gedeeld worden met derden, behalve bij in werkingstelling van de nieuwe Meldcode Huiselijk Geweld met afwegingskader.

Evaluatiegesprekken

Na de eerste 6 weken vindt er een evaluatiegesprek plaats om te bespreken of alles naar verwachting verloopt. Hierbij wordt een evaluatieformulier gebruikt als basis voor het gesprek. Normaal gesproken vindt éénmaal per jaar een evaluatiegesprek met de gastouder plaats op de opvanglocatie, en éénmaal per jaar met de vraagouder, of op de opvanglocatie of telefonisch. Het behoort tot de mogelijkheden om tussentijds een evaluatiegesprek te plannen indien daar behoefte aan is. Dit initiatief kan van de vraagouder en/of gastouder afkomstig zijn, maar ook vanuit de bemiddelingsmedewerker indien zij hiertoe een aanleiding heeft.

Einde van de opvang

Zowel de gastouder als de vraagouder heeft een wettelijke opzegtermijn van één maand. Stopzetting dient schriftelijk te gebeuren en zal door het gastouderbureau worden bevestigd. Er moet zowel bij de gastouder als bij het gastouderbureau apart opgezegd worden. Afwijking van de opzegtermijn kan alleen in goed overleg en met beider goedkeuring. Geen van de partijen is verplicht af te wijken van de wettelijke opzegtermijn.

Als de opvang bij een gastouder stopt, om welke reden dan ook, is het belangrijk voor het kind om afscheid te kunnen nemen van de gastouder en eventueel andere gezinsleden en opvangkinderen. Het kind is zich gaan hechten aan de mensen (en dieren), gewend geraakt aan de gang van zaken binnen het gezin van de gastouder en moet de kans krijgen hier afstand van te nemen en zich voor te bereiden op een andere situatie. Het gastouderbureau verwacht van de vraagouder en gastouder dat ze hier rekening mee houden, ook als de opvang misschien op een minder prettige manier voor de volwassen partijen eindigt.

Eindgesprek

Wanneer de opvang beëindigd wordt, krijgen de vraagouders de gelegenheid een enquête in te vullen. Dit wordt gebruikt om de kwaliteit van gastouderopvang te verbeteren. Als een gastouder stopt, wordt een afsluitend gesprek gehouden en kan de gastouder op haar verzoek uitgeschreven worden uit het landelijk register kinderopvang (LRK).